🎁 Slevový kupón ZACATEK = váš první nákup o 10% levněji! 🎁

Již staří egypťané používali make-up!

_b_564meneyemakeupegyptEgypťané postavili fascinující pyramidy, dali světu papyrus I písmo, ohromující architekturu, umění, mentolky … a take make-up!

Make-up starým Egypťanům sloužil však nejen jako uzdoba obličeje, ale také jako lék. Například krásný obličej egyptské královny Nefertiti si snad neumíme představit jinak než s výrazným make-upem a s oční stíny

Kosmetika byla tedy již pro staré Egypťany velmi důležitá, a to nejen pro ženy ale i pro muže. Staří Egyťané byli doslova posedlí kosmetikou a make-upem. Užívali ho ženy i muži a celkově hrála kosmetika v životě těchto lidí velmi významnou roli.

Důvody obliby make-upu u Egypťanů nebyly jen estetické, jak by se mohlo zdát, ale i náboženské. Kvalitní kosmetiku a make-up si mohly dovolit jen vyšší vrstvy a dávaly tak své bohatství na odiv i tímto způsobem. V oblibě byly samozřejmě rtěnky, vonné oleje, parfémy a široká paleta barev na oči a tváře. Ty zjemňovaly pokožku, ale také chránily před větrem a všudypřítomným jemným prachem. Stejně tak chránily oči a pleť před intenzivním slunečním svitem.

Staří Egypťané také věřili, že tak, jak člověk vypadá během života, bude jeho tělo vypadat i po smrti ve světě mrtvých. Navíc platilo nepsané pravidlo, že kdo je krásný, toho mají bohové rádi a je požehnaný. Kdo byl ošklivý a nenamalovaný, ten, bohužel, v očích Egypťanů přízeň božstev neměl. Ostatně i sami bohové byli ve svých chrámech znázorňováni s make-upem. Tímto se dával najevo, že bohové jsou nesmrtelní, a proto vypadají stále dobře.

A jak jste na tom Vy? Používáte make-up nebo ne ? Dekorativní kosmetiku najdete na stránce: https://www.zdravapokozka.com/dekorativni-kosmetika .